Sinterklaaswandeling

Nog precies
en de Sinterklaaswandeling gaat weer van start te Moerbeke


Jubileumreis 45 jaar D.L.K. (verslag Rita)

30 juni 2018 (incl. foto's) 

Stempel 45 jr

30 juni… een dag waar we naar uitkeken!

Vandaag worden we ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van onze wandelclub “De Lachende Klomp” een veelbelovende dag op een unieke bestemming aangeboden.

De eerste medereizigers stappen op rond 07.30u in Sint-Niklaas en als de laatsten op de dubbeldek bus zitten, rijden we richting Stevensweert… “een eiland in de Maas” in Nederland. Iedereen is in opperbeste, feestelijke stemming.StW 9 Zelfs de zon doet mee en zal de ganse dag met ons meevieren.

De eerste verrassing komt al op de bus, er zijn twee jarigen die een traktatie bij hebben en dat wordt door alle “klompjes” zeer gesmaakt. Even voor 10.00u kwamen we aan op onze bestemming en daar werden we opgewacht door Nathalie, één van onze gidsen voor die dag. Bij uit uitstappen merken we al dat Stevensweert een idyllisch dorpje aan de Maas is.

Bij de ingang van restaurant “ Int Brookx” worden we verwelkomd door een pijl die speciaal voor onze club gemaakt werd door John, partner van Nathalie en onze tweede gids voor vandaag.

In de mooie zaal staan de tafels gedekt voor een kopje koffie met voor elk een stuk vlaai.

StW 8Na een woordje van Luc, onze voorzitter, krijgen we de uitgebreide uitleg over het programma dat Nathalie en John voor ons samengesteld hebben. De warme stem van Nathalie klinkt zoet in onze oren. Ondertussen worden we verwend met de koffie à volonté.

Even vóór 11.00u vertrekken we voor een korte wandeling door het dorpje, waarbij Nathalie regelmatig een stop inlast en ons de uitleg geeft over de bezienswaardigheden, die vooral betrekking hebben op de overwinning van de inwoners van Stevensweert op de Spanjaarden. Bij een bord onderweg is héél goed te zien dat Stevensweert een eilandje is dat omarmd wordt door de Maas en het Julianakanaal. Ook de plassen die ontstaan zijn door grindwinning zorgen hier mede voor. Deze maasplassen zijn dan ook een echt speelterrein voor zeil- en motorboten, surfers en zwemmers. Haar enthousiasme en liefde voor dit plaatsje is in alles te horen. Onderweg komen we aan de “Dikke Werta”, een kanon dat de Spanjaarden moesten achterlaten en dat staat op de grens met België. De wandeling gaat tot aan een aanlegsteiger, waar we de boot nemen voor een rondvaart over het prachtige watergebied. Nu is het ook de tijd voor een aperitief en waar kan je daar meer van genieten dan op het water, waar een briesje voor verkoeling zorgt. Het plaatselijke streekbiertje “Vinkenbier” wordt door liefhebbers van een goed bier erg geprezen.StW 10
Eenmaal terug aan wal worden we terug verwacht in de zaal van restaurant “Int Brookx”, waar we kunnen genieten van een uitgebreide broodmaaltijd. Ook het personeel is vriendelijk en héél bereidwillig om aan de wensen van iedereen te voldoen.
Bij het tafelen zijn alle “klompjes” vol lof over het eerste deel van de dag en er worden al vragen gesteld over de mogelijkheden om voor een korte vakantie in Stevensweert te boeken. Héél enthousiast verstrekt Nathalie alle gegevens en toont de kaartjes en flyers waar alle uitleg in staat. Ondertussen vertelt ze ook over de streekproducten die er gemaakt worden en die we ter plaatse kunnen kopen.

Als iedereen voldaan is, beginnen we aan het tweede deel van het dagprogramma. We gaan een wandeling maken van ongeveer een 8-tal km (de afstand is ingekort omwille van de warmte).
StW 11We maken kennis met het Stevolgebied, waar het heerlijk wandelen is. Je bent hier helemaal vrij, maar je moet rekening houden met de waterstanden en het vee dat hier ook vrij rondwandelt. Op je tocht kom je de Galloways (Schotse runderen) en Koniks (witte paarden) tegen. De grazers zijn rustig en goedmoedig en je hoeft er zeker geen schrik van te hebben.
Nathalie en John gidsen ons langs de Hompesche molen, een oude molen met acht verdiepingen uit de 18de eeuw, die in herstelling is om hem weer in gebruik te stellen en waar boeren en bakkers kunnen samenwerken om het graan te malen en ter plaatse meteen brood te bakken. De manier waarop onze gids vertelt, doet je meteen aan vers brood en de daarbij horende geur denken…
Tijdens de wandeling moeten we ook even het water over. StW 12We stappen over grote stenen, maar kunnen ons gelukkig vastnemen aan een stevig touw, zodat we droog aan de overkant komen en we kunnen verder wandelen in het prachtige natuurgebied. Tussendoor stoppen we even in een drankgelegenheid voor een verfrissing, aangeboden door de club. Het laatste stukje van onze wandeling gaat weer even door het dorpje om dan terug in het restaurant aan te komen.
En daar staat een driegangenmenu op ons te wachten. We krijgen een tomatensoep met brood als voorgerecht. Hierna mogen we aanschuiven aan het buffet… varkenswangetjes in roomsaus met knapperige frietjes en een assortiment aan koude groenten. Bijvullen mag zoveel je kunt… Een lekkere coupe met ijs en kriekjes en slagroom naar keuze vervolmaakt de maaltijd.

StW 13Als afsluiter worden onze gidsen Nathalie en John door Luc bedankt en in de bloemetjes gezet voor het schitterende werk dat ze vandaag geleverd hebben. Deze mensen doen dit geheel vrijwillig uit liefde voor hun Stevensweert. Een geschenk van de club hoort hier wel op zijn plaats en deze keer pakt Luc uit met streekproducten uit ons eigen Waasland. Nathalie houdt het niet droog en pinkt een traantje weg. StW 14
Het is een prachtige dag geworden die de naam “Jubileum dag” mag krijgen, die voorbij gevlogen is en zeker nog een paar uurtjes langer mocht duren. Wij zijn ook van Stevensweert gaan houden en velen zijn van plan om hier een paar dagen van hun vakantie door te brengen om te fietsen of te wandelen.

“Bedankt Luc voor jouw schitterende idee om naar hier te komen….”
“Bedankt Nathalie en John voor jullie sublieme manier van gidsen, jullie aanstekelijke manier om Stevensweert ook een plaatsje in ons hart te geven…”
“Bedankt aan alle medereizigers om er samen een gezellige dag van te maken die we nog lang zullen onthouden…”

                                                                                                                              Verslag: Rita Duym

 

 Naar verslag Nancy De Clercq   
 
 Foto's  Luc Weemaes

 Luc Verhoeven

 Juanita De Baets

 Info Stevensweert  Nathalie & John

 Peter De Witte

 Patrick Van Cleemput

 

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner