Sinterklaaswandeling

Nog precies
en de Sinterklaaswandeling gaat weer van start te Moerbeke

Sinterklaaswandeling 03 december 2017 

Sint en Piet wandelen in Moerbeke-Waas 

De Sint en Piet, wandelen in Moerbeke – Waas.

Moerbeke – Waas is gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen. Wandelclub “De Lachende Klomp” hield vandaag zijn jaarlijkse Sinterklaaswandeling. Een bosrijk, zandig gebied tussen de Moervaart en de Zuidlede. Het was bar koud en regenachtig weer. Maar de 1175 wandelaars hadden genoten van deze natuurwandeling.

Men kon kiezen uit verscheidene afstanden. Maar zelfs de korstte afstanden kregen veel natuur te bewonderen. Het pittoreske dorp stapten we even door. Bij de laatgotische kerk (14de – 15de eeuw) stonden we even stil. Sint Antonius Abt is afgebeeld met een varkentje. Dit verwijst naar een lang geleden bedevaart van Sint Antoon met de boeren. Ook het statige gemeentehuis, vroeger het 19de eeuws kasteel van de fam. Lippens, is de moeite waard om te bezichtigen. Het gemeentepark was vroeger het kasteelpark.


Klaas 17 1En dan verder stappen langs de bedding van de voormalige spoorweg Moerbeke – Sint Gilles Waas tot aan het station van Moerbeke. Het station is een beschermd monument en na een restauratie is het nu een deel van de Openbare Bibliotheek. De kleine locomotief voor het oude station, is een restant van de vroegere suikerfabriek (deze bestaat nu niet meer). Voor het oude station staat het bronzen beeld van Meneer Pheip. Een eerbetoon aan het stripverhaal Nero in Moerbeke.
Klaas 17 5We wandelden verder naar het Heidebos. Een natuurreservaat van 205 ha. Een bijzonder natuurgebied met een lappendeken van verschillende biotopen van naald, loofbos, struikgewas, afwisselend met heide, akkers, graslanden en dreven. Dit was genieten… Vroeger was het vooral een jachtgebied. Sinds 1997 is het opengesteld voor wandelaars. De Gallowayrunderen die er grazen zorgen voor een gezonde bodem, zodat de heide opnieuw uitbreiding kan nemen. Hier kon men een prachtige fauna en flora bewonderen. Terecht is dit natuurgebied beschermd en erkend als Europees Habitatrichtlijngebied.
Men kon ook wandelen over de idyllische Moervaart met meersen naar het Etbos. De Zuidlede en de Moervaart zijn onderdelen van de rivier de Durme. Het zoete land Waas, waar de geest van Reynaert de Vos nog ronddwaalt is zeker de moeite waard. De bekende Vlaamse dichter uit Moerbeke (1918 – 1998) Anton van Wilderode, vond hier destijds zijn inspiratie.
Moerbeke, zoveel meer dan suikerbieten en Reynaert de Vos. Vooral prachtige en rustige natuur.
Een dankjewel aan de Sint en Piet voor jullie bezoek met lekkers. Tot volgend jaar, en tot een volgende wandeling. Bedankt vrijwilligers voor deze puike organisatie.

Klaas 17 3 Klaas 17 2 Klaas 17 4

 

Geschreven door Karin Moens

 

Klassementen
 Klassement 03/12  
 Foto's  Luc Weemaes (organisatie)
 Willy Palmkoeck
 Frans Deflem
 Danny en Tiny
 Thierry G.  Rita DS
 ??? (Facebook)
 Nick T.
 Marianne Haverhals  
 

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner