Sinterklaaswandeling

Nog precies
en de Sinterklaaswandeling gaat weer van start te Moerbeke

Sinterklaaswandeling 04 december 2016 

Mooie, landelijke wandeling vol afwisseling in winterkleedje in Moerbeke-Waas

Klaas 15 1Moerbeke-Waas ligt niet meteen aan mijn achterdeur maar de mooie omgeving lokt mij op deze winterse zondag toch naar Moerbeke-Waas, een eind weg van de afrit in Lokeren. Toch maar kiezen voor de langere veiliger weg langs de autoweg 17. Na een goed uurtje werd ik naar een parking van een nabijgelegen school geloodst (latere rustpost), de wandelaars kwamen voortdurend aangereden. Het parochiecentrum was de vertrekplaats voor de traditionele Sinterklaaswandeling ingericht door wandelclub De Lachende Klomp. Na wat klimwerk naar het podium kon ingeschreven en gefotografeerd worden. Ik was klaar voor een tocht van 16 km. Een keurig papiertje met afstanden en rustposten alsook noodnummers zouden mij daarbij van dienst zijn.

Moerbeke is een gemeente van ruim 6.000 inwoners, niet te verwarren met de Geraardsbergse deelgemeente Moerbeke en daarom soms Moerbeke-Waas genoemd. Moerbeke was tot eind 2007 vooral bekend om zijn suikerfabriek. Moerbeke wordt al vermeld in 1271. De naam Moerkerke werd ontleend aan de Germaanse woorden ‘mora’ (moeras) en ‘baki’ (beek).

Moerbeke is een landelijke gemeente aan de Moervaart zonder deelgemeenten maar wel met drie aparte woonkernen. Het ging richting centrum langs de Sint-Antonius Abtkerk. Zij dateert uit de 14e eeuw. Het is een driebeukige kerk opgetrokken in baksteen. Op de middenbeuk staat een vrij lage achthoekige toren met spitsbogige galmgaten. Deze gotische kerk werd verschillende malen vernietigd en herbouwd.

Het interieur is waardevol met een 15e eeuwse doopvont, een 17e eeuwse preekstoel en enkele noemenswaardige schilderijen zoals het doek ‘Christus aan het kruis’ toegewezen aan Anton Van Dijck. De kerk is beschermd monument sedert 1943. Aan de kerk ligt het pittoreske lindepleintje met gedenkteken August Lippens, burgemeester van 1847 tot 1892. Het monument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werd in 1920 onthuld. De voormalige brouwerij Plasschaert in neogotische stijl met twee hoge herenhuizen dateert van omstreeks 1900. Ik betreed het domein van het gemeentehuis, een kolossaal gebouw opgetrokken in neoclassistische stijl, daterend van 1879 en vroeger dienstdoend als kasteel, toebehorend aan de familie Lippens. We worden herinnerd aan schrijver Anton Van Wilderode met een naar hem genoemd pad. Na deze historische verkenning gaat het de natuur in met een doortrek van het Heidebos, een natuurdomein dat zich uitstrekt over Moerbeke en Wachtebeke. Het is bijna 300 hectare groot, het maakte vroeger deel uit van een grote aaneengesloten bosgordel op de stuifzandrug van Maldegem tot Stekene. De natuur is er rijk afwisselend en bestaat uit bos en heide met een unieke fauna en flora. Het natuurgebied wordt beheerd door Natuurpunt. De nachtvorst heeft gezorgd voor een soort van wit tapijt dat zich over bos, velden en landwegen uitspreidt. Koud is het maar al wandelend is men het niet gewaar, integendeel het is heerlijk wandelweer en genieten van de schoonheid van het landschap. De bladeren aan struiken en bomen hebben een mooi winterkraagje gekregen. Ik gun mijn camera weinig rust.  Langs binnenwegeltjes, verbindingspaadjes en het station, sedert 1960 gesloten voor reizigersverkeer en thans ingericht als tentoonstellingsruimte, gaat het naar de rustpost gevestigd in de Moerbei. Het zaaltje zit goed vol en het is overal aanschuiven. Ik maak het kort en maak me op voor de volgende 5,7 km (al 6,2 km afgelegd). Op het ogenblik dat ik vertrekkensklaar sta komt de Sint met zijn twee zwartepieten eraan, dus nog eerst een foto van de brave man.

Er volgt een mooie passage langs de Moervaart nadat ik de ophaalbrug overgestoken ben. Wat volgt is een ode aan de natuur met heerlijke onverharde paadjes tussen de velden. De zon priemt haar stralen tussen de bomen en zorgt voor heerlijke winterplaatjes. Het gaat doorheen uitgestrekte polders richting Eksaarde, deelgemeente van Lokeren. Eksaarde is waarschijnlijk ontstaan langs de heerweg tussen Antwerpen en Brugge. Rond 1230 werd Eksaarde een aparte parochie met eigen kerk. Eksaarde telt enkele stukken natuur, w.o. de Fondatie, de Linie, het gebied rond de Moervaart en het Etbos. De Liniewegel is een wandel- en fietspad wat moeilijk kon ontbreken op deze tocht. Het was een heerlijk zicht op het lange lint van wandelaars dat zich doorheen het landschap slingerde. De rustpost, gevestigd in het Gildenhuis, kwam met rasse schreden naderbij. De zaal was goed gevuld, er heerst een gemoedelijke sfeer. 12 km had ik afgelegd, op naar het resterend slotgedeelte van 4,2 km.

De pret kon maar niet op: de stukken natuur behielden de overhand. Het pittoreske winterlandschap was zo goed als verdwenen door een flauw zonnetje dat toch voor wat opwarming en een lichte dooi zorgde. Maar niet getreurd, het bleef verbazend mooi en genieten. Het ging langs een lang onverhard pad analoog met een drukke rijweg. Tussen de bomen door lette je daar niet echt op. Op het einde van deze weg werd je uit je droom gerukt, de overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam er aan. Einde van een zeer mooie herfst (winter) wandeling doorheen de prachtige natuur van Moerbeke in een idyllisch landschap. 1764 wandelaars hebben genoten van een heerlijke tocht en waren uiterst tevreden over het parcours. Dank aan bestuur, parcoursbouwer en medewerkers van wandelclub De Lachende Klomp die hun visitekaartje afgaven, dit was puur wandelplezier. Tot nog eens.

 

Geschreven door Frans D’Haeyere

 

Fotoreportage Frans D’Haeyere: https://goo.gl/photos/rrvqfHtoyk1fbuRU8

 

Terug naar verslag secretariaat foto's en klassementen van de Sinterklaaswandeling

 

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner