Sinterklaaswandeling

Nog precies
en de Sinterklaaswandeling gaat weer van start te Moerbeke

Bezoek Brussel & Europees Parlement 17 oktober 2014 (incl. foto's) 


europese vlaggenBegin dit jaar, op het nieuwjaarsfeest, stelden onze bestuursleden het programma voor 2014 voor. Hierbij was ook een bezoek aan “Europa” inbegrepen op 17 oktober. Om deel te nemen moest je snel zijn, want de groep was beperkt. Al vlug waren de 50 plaatsen volzet.  
André en Freddy gingen samen met hun echtgenotes een paar keer verkennen en legden de contacten vast. Een zevental weken voor de uiteindelijke dag werd door het Europees Parlement beslist of het bezoek al dan niet zou doorgaan.

 

Dus, op vrijdag morgen 17 oktober stond iedereen paraat in het Centraal station van Antwerpen om de trein van 9.05u naar Brussel te nemen. Onze Luc had er voor gezorgd dat het NMBS personeel voor ons een gereserveerde wagon klaargemaakt had. Tof was dat…. allemaal samenzitten en ik weet niet of de enkele reizigers die de overgebleven plaatsen ingenomen hadden het ook zo tof vonden, want eigenlijk zat de ambiance er al in. Wij noemen niet voor niets “De Lachende Klomp”. Na een treinrit van een 50-tal minuten stapten we af in Brussel-Centraal. Van daar vertrokken we voor een wandeling van ongeveer 3.5 km naar het Legermuseum. We stapten richting Koninklijk Paleis, door het Warandapark. Onderweg bleven we soms even staan en verzamelden we ons rond Freddy, die onze gids voor die dag was. Freddy maakte ons wegwijs in bepaalde gebouwen die we tegenkwamen en vertelde wat er gebeurde. We hielden ook stil bij Wetstraat 16 – HET huis waar over onze “toekomst” beslist wordt – het Federaal Parlement.

koninklijke escorte 

Als we het Koninklijk Paleis naderden, viel het ons op dat er een lange rij militairen te paard opgesteld stonden op het Paleizenplein, in groot ornaat, met beremuts en alles er op en er aan. Onze gids verklapte dat onze koning Filip thuis was en dat er waarschijnlijk “hoog” bezoek moest komen. Jammer genoeg moesten we op onze tijd letten en konden we niet blijven staan om te ontdekken wat de ware reden was van dit groot vertoon. Aan de stand van de Belgische vlag die op de top van het paleis staat, kan men zien of onze vorst thuis is: als de vlag gehesen is, verblijft hij op het paleis en als er helemaal geen vlag is, is de koning in het buitenland.

 

We wandelden verder door het Warandapark, waarbij Freddy uitlegde dat er een rechtstreekse ondergrondse verbinding is tussen het paleis en het parlement, maar tegenwoordig is die onderbroken door de aanleg van de Metro. Men is aan het denken of het mogelijk is de onderaardse gang terug open te maken en hem toegankelijk te maken voor het publiek. Onder het park is er eveneens een enorme bunker. Toen in WO II de Duitsers dat ontdekten, namen ze hem in en gebruikten hem als commandopost om alles van daar uit te regelen en te controleren. Zo kwamen we aan de Triomfboog op het Jubelplein – beter gekend als “de Cinquantenaire”. Hier bevindt zich niet alleen het Automuseum maar ook het Legermuseum. Na een korte inleiding, kregen we de keuze het museum op eigen houtje te bezichtigen, ofwel volgden we Freddy, die daar zijn weg kent. Brussel arcade
Eerst gingen we in gezelschap naar de Arcade, waarbij Freddy de bewakers een beetje moest forceren om voor ons de toren iets langer open te houden. Ik heb de treden niet geteld…. maar er leek geen einde aan die draaitrap te komen. Toen we uiteindelijk boven en weer buiten stonden, zagen we dat onze inspanningen toch zeker de moeite hadden geloond. We hadden een enorm uitzicht over heel Brussel. Iedereen erkende wel één of ander gebouw. We zagen het Atomium, de basiliek van Koekelberg, het Berlaimontgebouw, de Belgacomtoren en nog veel meer. Het zicht van bovenaf op het Jubelpark was prachtig.
Daarna kreeg iedereen de vrijheid om het legermuseum op zijn eigen te bezichtigen. De hele legergeschiedenis was er te bewonderen. We zagen uniformen uit verschillende landen over de verschillende periodes, zwaarden en sabels, gevechtstuigen, tanks en vooral de luchtvaart. Wij vroegen ons af hoe het mogelijk was dat sommige toestellen in de lucht konden en bleven hangen.
Echt héél interessant en verrijkend was het bezoek.

 

We werden verwacht in het restaurant van het Legermuseum, waar we onze warme maaltijd konden gebruiken. Bij de inschrijving hadden we een keuzemenu gekregen en op voorhand aangeduid wat we wilden eten, zodat de bediening erg vlot verliep… Met dank aan de bestuursleden die het personeel van het restaurant hielpen om alles in goede banen te leiden. Het was gezellig eten tussen de foto’s van oude vliegtuigen, we zaten tussen de mannen met groene uniformen, getooid met de nodige sterren en strepen.


europees parlement

Na de middagpauze zetten we onze wandeling verder met als bestemming het Europees Parlement. Het binnengaan gebeurde niet zo maar. Ter plaatse zijn er strenge controles. Wij moesten alles in onze jaszak steken, jassen uitdoen en de handtassen en jassen in een bakje leggen. Terwijl onze zaken door de scanner gingen, moesten we zelf ook gescand worden. Bij sommigen waren er piepjes te horen en die moesten nog eens de controle van de metaaldetector ondergaan. Toen iedereen veilig leek, kwam onze Nederlandstalige gids om ons een beetje wijzer te maken en wat meer inzicht te doen krijgen in het enorme kluwen dat zo een parlement is. Onze gids bracht ons eerst naar een conferentieruimte met groot scherm. Daar toonde hij wat de doelstellingen zijn van het E.P., welke de 7 instellingen zijn van de Europese Unie en wie er de leiding van heeft. Ook gaf hij een overzicht van het ontstaan van het Parlement. Aan de hand van een Europese kaart toonde hij ook hoe de politieke kaart van de Europese Unie er uit ziet. Verder wijdde hij uit over de taken en bevoegdheden van het parlement.  Na deze korte uiteenzetting mochten we meegaan naar de plenaire vergaderzaal. Deze zaal bevindt zich onder het glazen koepeldak van het hoofdgebouw. De vergaderzaal is indrukwekkend! Wij mochten  plaats nemen op de plaatsen van het publiek en onze gids legde ons heel uitgebreid uit hoe zo een vergadering in zijn werk gaat. Het parlement is samengesteld uit 751 parlementsleden. Iedereen zit verdeeld in politieke overtuiging en niet per land. Bovenaan bevinden zich de 24 hokjes waar de tolken zitten, want ieder parlementslid moet een ander lid in zijn eigen taal kunnen horen.  Alles is héél indrukwekkend en het is niet te geloven hoeveel mensen er in het totaal tewerk gesteld zijn. Er is trouwens niet alleen in Brussel een Europees Parlementsgebouw, maar er is ook een in Straatsburg en in Luxemburg.Brussel stadhuis

 

Na het bezoek aan “Europa”, zoals het parlement door insiders genoemd wordt, wandelden we naar de Grote Markt van Brussel. We kregen ongeveer anderhalf uur de tijd vrij om individueel nog iets te doen. De meesten onder ons zochten een gezellig terrasje op on nog iets te drinken of te eten.
Om ongeveer 18.30u werden we dan waar verwacht op de Grote Markt om dan terug samen naar het Centraal Station te gaan. Een twintigtal minuten later vertrokken we dan weer richting Antwerpen-Centraal, wat dan ook het einde van de dag betekende. Door een nalatigheid van de NMBS mochten we plaats nemen in een wagon 1ste klasse. Jammer genoeg kon niet iedereen een plaatsje vinden, doch dat belette niet om er de sfeer in te houden en dit tot ongenoegen van sommige 1ste klasse reizigers  die dachten rustig in de zetels te zitten….
In Antwerpen scheidden dan onze wegen en iedereen keerde tevreden naar zijn eigen huisje.

 

Bedankt aan het bestuur, vooral aan Freddy en André, omdat ze er weer een onvergetelijke dag van gemaakt hebben. Wij hebben er van genoten!

 

   

 Verslag

 Rita Duym

 Foto's

 Monique Oste

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner