Sinterklaaswandeling

Nog precies
en de Sinterklaaswandeling gaat weer van start te Moerbeke

Busreis Kessenich 21 april 2013 (incl. foto's) 

Sport + Kinrooi:Thornetocht (Leona)Kinrooi 1

We vertrekken op 21 april met 55 wandelaars richting Maas en Kempenland naar het dorpje Kessenich voor de Thorntocht. Als we aankomen rond 10 u is de zon al goed van de partij. De aangename vertrekzaal verschaft ons een lekker tasje koffie. Een 15 tal min. later gaan we op weg. De mogelijke afstanden zijn 4 - 8 - 12 of 21 km. Wij kiezen voor de 21 km.

Na ons vertrek zijn we eigenlijk direct in het Limburgs landschap opgenomen , we wandelen over een zacht glooiend parkoer met het zicht op de “Baggergaten “ van Kessenich .

Na een 4,7 km genieten we in het zonnetje van een tasje soep op de eerste rustpost met een mooi zicht op de kerktoren. We stappen verder door een groene vallei en komen zo aan het kasteel BORGITTER. We lezen dat de aanpalende watermolen dateert van 1538 en het grote ijzeren waterrad een bijzonder Poncelet rad is. Als we het binnenplein van het kasteel en watermolen overlopen zien we dat dit zeer mooi gerestaureerd is. We vervolgen onze weg langs fruitboomgaarden. De perelaars staan al een beetje in de bloei , de appelbomen daarentegen geven nog geen blijk van lente kriebels en wachten nog even met hun bloesem. Een mooi klein wit kapelletje van 1868 brengt rust in het uitgestrekt akkerbouwlandschap.

We komen nu terug aan de” SJOTTERSKAMER “ Dit is de rustpost die we voor de 2de maal gebruiken. Na een hapje en een drankje lopen we een stukje door het mooie vijverbroek tot aan het kleine Witte dorpje Thorn.

Thorn is het eerste Nederlandse stadje dat is toegevoegd tot de gemeente Maasgouw. Onder de Franse bezetting had het stadje het zwaar te verduren. Toen kreeg Thorn zijn kenmerkende witte kleur. Nadat de adellijke dames gevlucht waren voerden de Fransen een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking vaak wonende in de grote panden van de gevluchte rijke konden dit niet opbrengen. Daarom metselde ze de ramen dicht en om dit te verbergen werden de huizen witgekalkt “ littekens van armoede”. In 1973 kreeg de oude kern van Thorn nationale erkenning en werd het aangewezen tot beschermd stadsgezicht.

Na het smullen van een lekkere pannenkoek vervolgen we onze weg die terug het natuurgebied Vijverbroek ingaat hier verplaatste de Maas zich naar het oosten. De verlaten hoefijzervormige rivierbedding verlandde tot” broek” of moeras en omgeeft een landbouw zone. Als we dit mooie natuurgebied verlaten zijn we bijna aan ons eindpunt. Het was weeral een prachtige dag waar we erg van genoten hebben. Naar verslag van Rita.

  Verslagen:

  Leona Van Gremberghe

  Rita Duym
  Foto's:

  Luc Weemaes

  Luc Verhoeven
 Inge Wuytack

 

 

 

 

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner