Sinterklaaswandeling

Nog precies
en de Sinterklaaswandeling gaat weer van start te Moerbeke

Busreis Kessenich 21 april 2013 (incl. foto's) 

Sport + Kinrooi:Thornetocht (Rita)Kinrooi 1

Het was amper 4° zondag, maar toch beloofden ze een zonnige dag. Dat moest ook, want we gingen wandelen naar het verre Limburg. We waren met 55 stappers en het reisdoel was Kessenich, een typisch Maasdorpje, op de grens met Nederland. Op de bus kregen we onverwacht twee verrassingen, nl. Luc - onze voorzitter - kwam rond met wat late paaseitjes van een vorige busreis en Eric liet ons genieten van suikerbonen, die hij ons aanbood omdat hij voor de tweede keer opa is geworden van een flinke kleinzoon Ward.

Na ongeveer anderhalf uur rijden, hadden we de luxe om uit de bus te stappen aan de deur van de startplaats om in te schrijven voor de Thornetocht van Wandelclub Sport+ Kinrooi.
Er kon gekozen worden voor de verschillende afstanden: 4 - 8 - 12 en 21 km. Moedige stappers, als wij zijn, kozen voor de langste afstand en begonnen aan de eerste 5 km. Door het open weer hadden wij een prachtige uitkijk over de vers geploegde velden en de ontluikende bomen en planten. De koeien staan nog op stal, maar hier en daar graasden groepjes paarden, en schapen en pasgeboren lammetjes die dartelden in de frisgroene weiden, en gaven ons een echt lentegevoel. Door het voorjaarszonnetje kregen we het al vlug erg warm en moesten onze dikke truien die we ’s morgens nodig hadden, uitgetrokken worden. De controlepost, was een zaaltje in de nabijheid van de Sint-Martinuskerk, in de omgeving van de Mottetoren. De zaal van de rustpost was naar onze normen iets te klein, maar door het goede weer, konden vele wandelaars buiten zitten om hun boterhammetjes van thuis, of om een heerlijk stukje Limburgse vlaai op te eten.
Na de controle werd er een lus gemaakt van ongeveer 9 km. We konden een parkoers volgen dat door het Vijverbroek loopt, waar we op houten paadjes over het moeras stapten. Het Vijverbroek ontstond doordat de Maas na elke grote overstroming haar bedding bleek verlegd te hebben. Zo kwamen er grote stukken vruchtbare grond en waterrijke gebieden vrij.
Op onze weg zagen we ook het kasteel Borgitter. Het is een waterslot uit de 16de eeuw en is samen met de bijgebouwen geklasseerd en beschermd als erfgoed sedert 1981.
Na de tweede rustpost wezen de pijlen terug naar de startzaal, maar eerst zouden we nog even over de Nederlandse grens gaan en een schitterend stadje aandoen.
Thorn, ook gekend als “Het witte stadje”, is een typisch Nederlands stadje. Het dateert reeds uit de 10de eeuw en ontwikkelde zich al snel tot een miniatuurvorstendommetje met een eigen munt. De witte geveltjes hebben een geschiedenis uit de tijd van de Fransen, die belastingen invoerden op de omvang van de ramen. De arme bevolking die in vaak grote huizen woonden, metselden hun ramen toe en om hun armoede te verbergen, werden de geveltjes wit gekalkt. Het centrum van Thorn is historisch beschermd en heeft gezellige terrasjes. Omdat we de tijd hadden, namen we plaats op het terras van “De Pannenkoekenbakker” om te genieten van een lekker kopje koffie voor de dames en voor de mannen een straffer biertje. Heerlijk was het om van uit een gemakkelijke zetel de echte toeristen gade te slaan.
Na de rust was het terug op gang komen een beetje lastig, maar het einde was in het zicht. We kwamen op tijd in de startzaal aan, waar we zelfs nog konden proeven van een of ander stukje fruitvlaai.
Stipt op het afgesproken uur (16.30 u) zaten we op de bus die ons terug veilig naar huis zou brengen. Eerst deelde Luc de bekende lotjes uit om onze trofee te verloten. Gunnar, onze jongste passagier, mocht met zijn onschuldige hand de gelukkige winnaar van een fles kruidendrank trekken. Omdat er op zondag de Antwerpse “10- miles” gelopen werd, moesten we rondrijden over Brussel, waardoor we iets later dan normaal in Sint-Niklaas arriveerden.
We mogen zeggen dat we een prachtige en geslaagde wandeldag gehad hebben, waar iedereen zijn gading vond. We kijken al uit naar onze volgende busreis naar de Voerstreek. Het wordt dan een dag die volledig georganiseerd zal worden door onze eigen Fons en André
. Naar verslag van Leona.

  Verslagen:

  Leona Van Gremberghe

  Rita Duym
  Foto's:

  Luc Weemaes

  Luc Verhoeven
 Inge Wuytack

 

 

 

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner