Sinterklaaswandeling

Nog precies
en de Sinterklaaswandeling gaat weer van start te Moerbeke

awsv1Busreis A.W.S.V. Turnhout 18 maart 2012 (incl. foto's) 

Marsen van Turnhout

 Vandaag vertrokken we met een volle bus naar Turnhout waar we gingen stappen bij A.S.W.V. Turnhout. Ook een club die in de jaren ’70 gestart werd vanuit de gemeentelijke sportraad en door het toenemend succes van de Marsen van Turnhout officieel boven de doopvont werd gehouden op 11 december 1973. Volgend jaar vieren zij dan ook tezamen met onze club hun 40ste verjaardag .

In Turnhout bevondt zich ook in die jaren het OC3. Opleidingscentrum om onze militairen klaar te stomen voor hun legerdienst in België en Duitsland. Dat er bij de oprichting van A.W.S.V. Turnhout ook personen vanuit die tak betrokken waren wordt bewezen door de bordjes die op elke tafel in start- en rustpost lagen: “DORST”. Niettemin was alles zeer goed georganiseerd.

We vertrokken vanuit het Sint-Jozefcollege. Nog een college in de echte zin van het woord. Een groot geheel van gebouwen, verdeeld over een uitgestrekt domein. Ruime gangen en traphallen, men waande soms nog dat de Jezuieten achter elke hoek tevoorschijn konden komen. De geschiedenis van de school gaat terug tot in 1845, en momenteel telt ze ruim 2000 leerlingen waaronder een 200 tal internen. Ondanks dit lange bestaan blijft men nog steeds achter de kerntaak staan die vanaf het begin werd ingeschreven: “ jonge mensen het beste van zichzelf leren geven om zich te bekwamen in dienstbaarheid en waardevolle medespelers te worden in de samenleving”.

Zeer mooi, maar laten we nu vlug starten, anders halen we de bus niet die om halfvijf terug vertrekt. Er is een ruime keuze aan afstanden en DSC_2783mogelijkheden. De lange afstanden gaan onmiddellijk door het groen, richting kanaal Dessel-Schoten. Daar worden ze her en der gesplitst en weer samengebracht. Het zou ons te ver leiden om alle bezienswaardigheden, domeinen, natuurgebieden, paden, dreven en wijken op te noemen en te beschrijven. Op de website van de wandelcub komen alle afstanden ruim aan bod. Ik sta zelf versteld van wat er op elke omloop te zien is. Misschien een suggestie voor zij die soms alleen wandelen is het meenemen zulke beschrijving een aanrader, maar ik denk dat dit in onze club weinig voorvalt.

Bij ons valt het ganse gezelschap uiteen in diverse groepjes. Het is soms een keuze van het laatste moment. Afhankelijk van het weer en de goesting valt alles steeds in de plooi. En het wandelen in groep heeft alle voordelen: het gaat vooruit en op het einde is weer iedereen op de hoogte van de nieuwtjes, die sinds we mekaar voor het gezien hebben, gebeurd zijn. Vreugde en tegenslag liggen soms dicht bij mekaar en dit kunnen delen met anderen is ook eens nodig.

Vandaag was er in Turnhout een dubbel feest. De viering van 800 jaar Stadsrechten en de titel “Cultuurstad van Vlaanderen”. De stappers die geopteerd hadden voor de korte afstand vielen er middenin. Op de heraangelegde Grote Markt kwamen zij terecht in het grootste en mooiste ‘Salon van de Kempen’. De zoetebekken kwamen aan hun trekken met ‘Turnhout Taart’. DSC_2826De inwoners werden uitgenodigd om de grootste, mooiste, lekkerste en meest streekeigen taart of cake te bakken en deze mee te brengen naar ‘Het Salon’ als verjaardagstaart voor 800 jaar stad Turnhout. Ikzelf heb het niet meegemaakt maar de vele foto’s hiervan tonen hoe creatief men geweest is. In het centrum werden ook tal van nevenactiviteiten georganiseerd zoals een groots live concert, een echte ouderwetse paardenmolen, kerkconcert en torenbezoek en bezoek aan het stadhuis. Verder stonden ook tal van musea open voor de bezoekers en waren er diverse openluchttentoonstellingen. Veel te veel om alles te bezoeken, doch voor elk wat wils. Een grote aantrekkingspool waren ook de diverse terrasjes waar de bezoekers de geschikte plekjes zochten met de eerste schuchtere zonnestraaltjes.

Moe maar voldaan komt iedereen terug tezamen in de startzaal. Er wordt nog wat nagepraat bij een lekker streekbiertje of een pannenkoek. De beide voorzitters Gilbert (AWSV) en Luc (DLK) praten nog wat na en het zou de speelkaartenstad Turnhout niet waardig zijn of we ontvangen nog een trofee in de vorm van een mooi houten kistje met twee boeken speelkaarten.

Onderweg wordt de gelukkige winnaar op de hoogte gebracht. Op het Spaans Fort te Verrebroek zal nog menig spelletje “Patience” met de kleinzoon gespeeld worden.

Iedereen nogmaals bedankt voor deze mooie, aangename busreis en we maken afspraak voor onze volgende op zaterdag 14 april naar Vlissingen.
Verslag:    Secretariaat  
Foto's:    Luc Weemaes    Luc Verhoeven
   
 

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner