Sinterklaaswandeling

Nog precies
en de Sinterklaaswandeling gaat weer van start te Moerbeke

Busreis Binche 06 november 2011 (incl. foto's) 

Police1 (172 x 200)Vandaag vertrokken wij met 58 clubleden naar Binche. Onze voorlaatste busreis van 2011. Er was bewolkt maar droog weer voorspeld, dus voor de tijd van het jaar een ideaal wandelweer in de herfst.

Onze chauffeur vandaag was Franky met zijn dubbeldekbus.  Iedereen kon dus zijn plaatsje uitzoeken en eens op de A12 richting Brussel werden de eerste geurige koffie’s rondgedeeld.  Alle dranken vandaag aan de ronde prijs van 1 euro. Rita Wymeersch kwam rond met chocolaatjes voor haar komende verjaardag op 11 november en door Jenny en Eric werden er suikerbonen rondgedeeld ter gelegenheid van de geboorte van hun eerste kleinkind Sander. 

De sfeer zat er goed in.

De rit naar Binche verliep vlot, het aantal ronde punten in stijgende lijn, en onze verbeelding sloeg op hol bij dit in de vorm van een waterpartij.  Walter moest erbij komen zitten om de laatste aanwijzingen te geven richting vertrekzaal, dit door zijn jarenlange ervaring om hier de 100 km te komen wandelen.

Bij aankomst werd iedereen vlotjes voorzien van de inschrijfkaarten door André en niet vlug daarna vertrokken de eersten die graag de 20 km wilden wandelen.  De anderen genoten nog van een drankje en een hapje vooraleer hun 6 of 12 km aan te vatten.  Het was wel een drukte van belang in de startzaal “Le Kursaal” omdat er juist na ons nog een bus van wandelclub De Stroboeren aankwam.

Wij vertrokken voor de 12 km (werkelijk 10,8 km), dit om ons de tijd te geven voor een bezoek aan  les Remparts de Binche, “Le Musée du Masque” , l’ Abbeye de Bonne Espérance, le Collégiale Saint Ursmer en het pittoreske marktje met het Belfort, behorend tot het UNESCO werelderfgoed.

Het contrast van de grijze lucht en de bruin-rode herfsttinten bleef ons de ganse weg volgen.  In de verte doemde de geblokte en spitse toren van de abdij op.  Ik kan me voorstellen dat dit enorme bouwwerk in vroegere tijden een beschermende indruk gaf en was in het weidse, bij dit seizoen dreigende omgeving.

Na deze rustpost verlieten we via een imposante toegangspoort deze abdij en even later ging het via het traject van de oude spoorlijn terug richting Binche.  Hier kwamen we  langs  de buitenzijde van de vroegere stadswallen en kregen we een goede indruk van dit overweldigende bouwwerk, deels gebouwd op een rotswand.

Het museum van het masker was intussen geopend en door de gratis toegang, op vertoon van onze inschrijfkaart, druk bezocht door de wandelaars.  We kwamen onmiddellijk in de Sambasfeer van Rio terecht, prachtige kostuums, het ene al imposanter dan het andere.  We kregen een goed overzicht van het dragen van een masker, mysterieus, angstaanjagend maar wijdverbreid en van alle continenten.

We liepen doorheen een kostuumwinkel en hier werden reeds enkele ideeën opgedaan voor het medewerkersfeest van 2012.  Frivool en origineel, poserend kaak tegen schouder.

Maar voor mij toch meest interessant, waar Binche vooral voor bekend is, de Gilles.  Als je ziet hoe deze kostuums gemaakt zijn, hoe deze oude tradities tot op heden zonder afwijking worden gevolgd, hoe deze personen en zelfs kinderen dit blijven doen, kan het niet anders dan dat deze “Gilles de Binche” tijdens het carnaval in hun stad en ook bij hun optreden her en der te lande tot ieders verbeelding blijft spreken.

Na even te verpozen in een plaatselijk cafeetje op de markt waar we het lokale bier van brouwerij La Binchoise degusteren ( la Binchoise Blonde et Brune en la Rose des Remparts) begeven we ons terug naar de startzaal waar we nog een klein uurtje kunnen vertoeven.

Om kwart na vier wordt  de uitslag bekend gemaakt.  Op een totaal van een veertienhonderd en wandelaars  komen we op de tweede plaats met 58 deelnemers,  na de Stroboeren met 69 deelnemers.    Helga mag de honneurs waarnemen en krijgt uit handen van de voorzitter een pakket met twee flessen abdijbier met twee glazen. Hierna rest ons niets meer dan de bus op te zoeken (voor sommigen is het zoeken met een hoofdletter !) en terug huiswaarts te rijden.

Een onschuldige hand in hoofde van Mathilde trekt het winnende lot en een gelukkige Frank Robijn mag zich met het begeerde pakket richting Eksaarde begeven.  Gezondheid Frank en Rita.

Iedereen wordt nog herinnerd aan onze volgende activiteiten en uitgenodigd op onze volgende organisatie in Moerbeke-Waas waar we met z'n allen de Sint zullen verwelkomen.

 

Verslag:   Helga  
Foto's:   Roger Verbeeck  Luc Verhoeven
   
 

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner

Bezoek onze sponsors (klik op het logo)

Banner